Receptek

MENÜ

Túrógombóc

 

Hozzávalók:

  • (3-4 személy részére):
  • 1 tojás
  • 50 dkg túró
  • 9 evőkanál búzadara
  • csipet só
  • A prézlihez:
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • Tálaláskor:
  • tejföl, porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

A túrót a tojással, a sóval és a darával kézzel jól összegyúrom. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle és forró, enyhén sós vízben kb. 10 percig főzöm. (Ha feljönnek a víz tetejére, és félbevágva szép egyszínű a belsejük, akkor vannak készen.)
A kifőtt gombócokat leszűröm és az olajon megpirított zsemlemorzsába forgatom. Mi porcukorral kikevert tejföllel jól nyakonöntve szeretjük.

 

Mézes krémes

hozzávalók 12 főre 

mézes lapokhoz

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek olvasztott zsír
  • 4 ek olvasztott méz
  • 1 egész tojás (villával felverve)
  • 4 ek tej

töltelékhez

  • 1/2 l tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojássárga
  • 20 dkg sárgabarack lekvár

csokoládémázhoz

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

elkészítés 

A tészta készítése:

A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, aprénként lehet bele picit tenni.

A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük maragrinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, vigyázzunk, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/ lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

 

Töltelék készítése:

A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

 

Összeállítás:

A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral.

Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

 

Szavazás

Melyik a kedvenced?
Sajtkrémleves
Húsleves
Aranygaluska
Lasagne
Brassói aprópecsenye
Bolognai spagetti
Túrógombóc
Mézes krémes
Asztali nézet